Omlet bez dodatku mąki przygotowany w piekarniku. Tak pysznego jeszcze nigdy nie jadłaś.

Najczęściej na śniadania przygotowujemy omlety. Jednak omlet z przepisu poniżej nieco się różni od tradycyjnego. Jest puszysty, a co najważniejsze przygotowany w piekarniku. Moje dzieci jadają go każdego dnia i są zawsze zachwycone tym pysznym oraz mięciutkim omletem. Koniecznie przygotuj go już dziś!

Nie wyobrażamy sobie naszego rodzinnego śniadania bez omletu. Przygotowanie tego omletu nie zajmie Ci dużo czasu, a wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne. Ważne jest to, aby liczba jajek była taka sama jak ilość mleka. Spróbuj i przekonaj się sama, jaki jest pyszny!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 300 ml mleka
  • 6 jajek
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 g masła

 

WYKONANIE:

1. Do miski wbij jajka, następnie dodaj mleko, sól oraz pieprz, całość wymieszaj za pomocą trzepaczki.

2. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 190 stopni. Naczynię żaroodporne posmaruj masłem. Najlepiej nadaje się naczynie które ma wysokie boki. Dzięki temu omlet równo się piecze.

3. Piecz przez 35 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj drzwiczek. W przeciwnym razie opadnie i będzie bardzo cienki. W momencie gdy się zarumieni wyłącz piekarnik i pozostaw w nim naczynie z omletem jeszcze na 10 minut.

4. Tak przygotowany omlet jest gotowy, koniecznie pokrój go na mniejsze kawałki i podawaj z ketchupem, masłem lub kwaśna śmietaną. Dla piękniejszego wyglądu posyp świeżymi ziołami. Życzę smacznego!

Pamiętaj, aby przestrzegać wszystkich zasad, a na pewno otrzymasz piękny, puszysty omlet. Idealnie smakuje na ciepło, ale także na zimno. Jestem pewna, że i Twojej rodzinie bardzo on posmakuje. Jeśli chcesz podawaj go w towarzystwie zup , ale także sałatek.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!