
Nie wyobrażamy sobie naszego rodzinnego śniadania bez omletu. Przygotowanie tego omletu nie zajmie Ci dużo czasu, a wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne. Ważne jest to, aby liczba jajek była taka sama jak ilość mleka. Spróbuj i przekonaj się sama, jaki jest pyszny!
1. Do miski wbij jajka, następnie dodaj mleko, sól oraz pieprz, całość wymieszaj za pomocą trzepaczki.

2. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 190 stopni. Naczynię żaroodporne posmaruj masłem. Najlepiej nadaje się naczynie które ma wysokie boki. Dzięki temu omlet równo się piecze.

3. Piecz przez 35 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj drzwiczek. W przeciwnym razie opadnie i będzie bardzo cienki. W momencie gdy się zarumieni wyłącz piekarnik i pozostaw w nim naczynie z omletem jeszcze na 10 minut.

4. Tak przygotowany omlet jest gotowy, koniecznie pokrój go na mniejsze kawałki i podawaj z ketchupem, masłem lub kwaśna śmietaną. Dla piękniejszego wyglądu posyp świeżymi ziołami. Życzę smacznego!

Comments are closed.