Pieczone grzyby z warzywami. Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Na wyjątkowo smaczny obiad

Przygotowane w piekarniku grzyby z dodatkiem warzyw jest niezwykle świetnym pomysłem na zdrowy obiad. Można je także przygotować na grillu. Warto przygotować pełnowartościowe w witaminy danie.

Składniki:

  • 3 sztuki młodego, małego bakłażana,
  • 2 pomidory,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 cukinia,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 90 ml rafinowanego oleju roślinnego,
  • 60 ml sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

W celu wykonania sojowej marynaty należy połączyć sos sojowy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w podłużne paski, a cukinię i bakłażany na większe kawałki nie usuwając z nich skóry.

Jeśli pieczarki są duże to pokroić je na połówki, a jeśli są małe to można je zostawić. Pomidory pokroić na większe plastry. Warzywa powinny być mniej więcej podobnej wielkości zbliżone do siebie.

Dwa woreczki foliowe o średniej wielkości włożyć jeden do drugiego, a potem włożyć do ich wnętrza pokrojone warzywa wraz z grzybami. Wlać do nich marynatę sojową i mocno związać worek, po czym dobrze wymieszać całą zawartość.

Woreczki z zawartością odstawić na około 40 minut, aby dobrze wszystko razem zamarynowało się. Warto, aby co jakiś czas obracać opakowanie, żeby marynata dobrze spłynęła po całości. Większą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, a na nim rozłożyć warzywa z grzybami oraz sosem.

Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia delikatnie przemieszać zawartość formy. Warzywa powinny być zarumienione, jeśli jeszcze nie są to trzeba nieco wydłużyć czas pieczenia, bowiem wszystko zależy od mocy piekarnika.

Przygotowane pyszne i zdrowe danie można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!