Ciocia w końcu zdradziła przepis – Pieczone steki z piekarnika – doskonały pomysł na pyszny obiad lub kolację.

Steki z mięsa mielonego pieczone w piekarniku są idealną alternatywą dla tradycyjnych klopsików i kotletów. Ich przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, a danie jest niezwykle smaczne i sycące.

Pieczone steki z piekarnika będą doskonałym daniem obiadowym oraz elementem ciepłej kolacji. 

Składniki:

  • * 500 gramów mięsa mielonego,
  • * 300 gramów ziemniaków,
  • * 200 gramów cebuli,
  • * 4 jaja,
  • * 50 gramów majonezu,
  • * 150 gramów twardego sera,
  • * sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować na pół twardo. Ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do dużej miski. Wymieszać dokładnie z łyżką majonezu, solą i pieprzem.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Jaja ugotować, ostudzić, a następnie drobno posiekać. Dodać niewielką ilość majonezu i wymieszać.

Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wyłożyć blachę pergaminem lub papierem do pieczenia. Posmarować niewielką ilością masła.

Mięso mielone formować na płaskie, okrągłe steki o grubości maks. 1 cm i układać na blasze tak, aby zachować pomiędzy nimi wolne przestrzenie. Wygodne będzie użycie specjalnej okrągłej formy.

Na wierzchu mięsa ułożyć smażoną cebulę oraz jajka z majonezem. Następnie dodać warstwę startych ziemniaków.

Każdy stek z mięsa mielonego posypać serem. Całość wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180’C przez ok. pół godziny.

Tak przygotowane danie idealnie komponuje się z ziemniakami, świeżym pieczywem i surówkami. Podziel się tym przepisem ze znajomymi, a z pewnością Ci podziękują! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!