Babciny przepis na pierogi leniwe – lepszych nigdy w życiu nie jadłam. Przepis idealny

Pyszne i proste! Leniwe pierogi, które smakują dzieciom i dorosłym! Sprawdzony przepis

Leniwe pierogi bez wątpienia kojarzą się z czasem dzieciństwa. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby ich smaku. To danie, które kochają dzieci oraz dorośli. Sprawdza się o każdej porze dnia! Leniwe pierogi można zajadać ze smakiem na śniadanie, obiad i kolację.

Składniki:

  • 500 gramów twarogu,
  • Jedno lub dwa jajka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1-1,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • Śmietana,
  • Szczypta soli.

Wykonanie:

Twaróg przetrzyj przez sito. Dodaj jajka, roztopione masło, sól i opcjonalnie cukier. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przełóż na blat obsypany mąką i podziel na dwie, równe części. Zroluj obie części i lekko spłaszcz. Pokrój zrolowane ciasto na małe kawałki. Wrzuć pierogi do wrzącej, osolonej wody.

Gotuj do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi możesz podać ze śmietaną albo owocami – na słodko lub wytrwanie. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!