
Ciasto jajeczne można jeść także z wieloma dodatkami, tak na prawdę smakuje niesamowicie jako zwykłe ciasto lub z ulubionymi dodatkami. U nas w domu najczęściej podajemy je ze świeżymi owocami, dżemem lub ulubioną konfiturom. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko bierz się do roboty. Zapraszam na przepis!
1. Na samym początku na małym ogniu podgrzej w garnku mleko z dodatkiem masła. Gdy całkowicie się rozpuści zdejmij garnek z ognia.
2. Za pomocą miksera połącz ze sobą podgrzane mleko z mąką. Gdy składniki się połączą dodaj żółtka oraz ekstrakt waniliowy, całość dalej mieszaj mikserem.
3. W osobnej misce ubij na sztywno białka z dodatkiem cukru. Gdy odpowiednio są ubite dodaj je do wcześniej przegotowanej masy.
4. Tak przygotowane ciasto przełóż na blachę, którą włóż do większej blachy, w której znajduje się woda.
5. Piecz przez 70 minut w 150 stopniach. Po tym czasie pyszne ciasto jajeczne jest gotowe!

Comments are closed.