Pyszna Castella- szybki przysmak uwielbiany przez każdego. Nie potrzebujesz proszku do pieczenia , ani sody.

Castella jest to ciasto jajeczne, które bardzo często przygotowuje się w Japonii. Niektórzy tłumaczą słowo Castella jako chleb z Kastylii. Gotowe ciasto przez długo czas zachowuje swoją świeżość.

Ciasto jajeczne można jeść także z wieloma dodatkami, tak na prawdę smakuje niesamowicie jako zwykłe ciasto lub z ulubionymi dodatkami. U nas w domu najczęściej podajemy je ze świeżymi owocami, dżemem lub ulubioną konfiturom. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko bierz się do roboty. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • Ekstrakt waniliowy
  • 6 jajek
WYKONANIE:

1. Na samym początku na małym ogniu podgrzej w garnku mleko z dodatkiem masła. Gdy całkowicie się rozpuści zdejmij garnek z ognia.

 

2. Za pomocą miksera połącz ze sobą podgrzane mleko z mąką. Gdy składniki się połączą dodaj żółtka oraz ekstrakt waniliowy, całość dalej mieszaj mikserem.

 

3. W osobnej misce ubij na sztywno białka z dodatkiem cukru. Gdy odpowiednio są ubite dodaj je do wcześniej przegotowanej masy.

 

4. Tak przygotowane ciasto przełóż na blachę, którą włóż do większej blachy, w której znajduje się woda.

 

5. Piecz przez 70 minut w 150 stopniach. Po tym czasie pyszne ciasto jajeczne jest gotowe!

 

Koniecznie podawaj je z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje przełożone bitą śmietaną. Nie ważne z jakimi dodatkami, ale zawsze smakuje wyśmienicie. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!