Ciasto, które przygotujesz na patelni, nie musisz wałkować, ugniatać ani piec. Przygotowanie tego deseru nie zajmie CI dużo czasu, a efekt końcowy zachwyci każdego. Prostota tego ciasta wynika z tego, że smaży się je jak naleśniki lub placki. Gdy raz spróbowałam u mojej przyjaciółki tego ciasta, od razu poprosiłam ją o przepis. Możesz podawać je ze śliwkami, kremem śmietankowym lub orzechami włoskimi. Koniecznie przygotuj to ciasto już dziś, a na pewno Twoja rodzina poprosi Cię o dokładkę.

Z tym prostym przepisem na pewno poradzi sobie każda Pani domu. Ciasto z patelni idealnie pasuje z aromatyczną kawą lub herbatą.
LISTA SKŁADNIKÓW:
POTRZEBNE NA CIASTO:
-
3 surowe jajka
-
150 g mąki pszennej
-
180 ml mleka
-
Łyżeczka proszku do pieczenia
-
Opakowanie cukru waniliowego
-
150 g cukru
-
70 ml bezwonnego oleju roślinnego
POTRZBNE SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
-
200 g mleka skondensowanego gotowanego
400 g gęstej śmietany
Dodatkowo:
-
100 g suszonych śliwek
-
100 g orzechów włoskich
-
Do dekoracji czekolada mleczna
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Na samym początku przygotuj nadzienie. Na mniejsze kawałeczki pokrój suszone śliwki. Całość przełóż do miseczki. Na rozgrzanej suchej patelni podsmaż orzechy, po czym Blenderem zmiel ja na drobno. Tak przygotowane przełóż do drugiej miski.
2. Następnie zacznij przygotowywać krem. W garnku z gotującym się mlekiem skondensowanym dodawaj stopniowo śmietanę, cały czas mieszaj. Połącz ze sobą składniki. Następnie wystudzony krem włóż do lodówki.
3. W między czasie przygotuj ciasto. W misce połącz ze sobą jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera połącz ze sobą składniki.
4. Gdy cukier się rozpuścił stopniowo wsypuj mąkę oraz proszek do pieczenia. Gdy powstanie jednolite ciasto dodaj powoli mleko oraz olej cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
5. Z tak przygotowanego ciasta zacznij smażyć naleśniki. Pamiętaj, aby na samym początku rozgrzać na patelni odrobinę oleju. Do wlewania ciasta najlepiej nadaje się duża chochla. Całość dokładnie rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż przez kilka minut na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone duże placki układaj na talerzu. Za pomocą patery zacznij formować ciasto. Na sam dół połóż usmażony biszkopt, po czym posmaruj go wcześniej przygotowanym kremem, następnie posyp orzeszkami oraz śliwkami. Kolejne warstwy układaj tak samo. Na sam koniec górę biszkoptu oraz boki starannie posmaruj resztą kremu. Jako dekoracji możesz użyć orzeszków oraz roztopionej czekolady. Tak przygotowany deser przechowuj w lodówce około 4 godziny.
Tylko od Ciebie zależy jakiej dekoracji użyjesz. Nie zapominaj, aby przygotowane ciasto leżało w lodówce przez kilka godzin. Dzięki temu będzie soczyste , a wszyscy co go spróbują zakochają się w nim od pierwszego kęsa.
Comments are closed.