Pyszne domowe pierogi z boczkiem oraz tartymi ziemniakami- Zawsze szybko znikają z talerzy.
Jest bardzo dużo rodzajów pierogów. Najczęściej jakie przygotowujemy to ruskie , z mięsem lub z ulubionymi owocami. Jednak poniżej znajdziesz wspaniały przepis na pierogi z tartymi ziemniakami oraz boczkiem. Z tak przygotowanym farszem, Twoje pierogi na pewno szybko zaczną znikać z talerzy. Spróbuj i przekonaj się sama jakie są pyszne!

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
-
50 g masła
-
3 szkl mąki
-
Żółtko
-
Łyżeczka soli
-
2 całe jajka
-
100-150 ml gorącej wody
LISTA SKŁADNIKÓW NA PRZYGOTOWANIE FARSZU:
-
150 g wędzonego boczku
-
1 kg ziemniaków
-
Szczypta soli oraz pieprzu
-
2 cebule
PRZYGOTOWANIE:
1. Czyste obrane ziemniaki surowe zetrzyj na tarce. Koniecznie używaj do tego małych oczek. Obierz cebulę i pokrój ją na kosteczkę, następnie boczek pokrój na paseczki. Na rozgrzanej patelni zacznij smażyć boczek, po czym dodaj do niego pokrojoną cebulę. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj starte ziemniaki. Dokładnie wymieszaj, po czym smaż około 10 minut. Gdy woda całkowicie odparuje, a składniki będą miękkie, to znak że farsz jest gotowy. Dla lepszego smaku przypraw szczyptą soli oraz pieprzu, po czym pozostaw do całkowitego wystygnięcia.


2. W między czasie zacznij przygotowywać ciasto. Do miski lub na blat wsyp mąkę, następnie dodaj jajka, żółtko, masło oraz sól. Całość bardzo dokładnie połącz ze sobą. Gdy składniki się wymieszają dodawaj powoli wodę i zagniataj ciasto. Przygotowane ciasto ugniataj przez kilka minut. Następnie zawiń je w folię aluminiową i pozostaw na około 15 minut.


3. Po upływie tego czasu rozwałkuj na stolnicy ciasto. Wałkuj do momentu, aż ciasto będzie miało odpowiednią grubość. Aby rozwałkowywane ciasto się nie przyklejało , koniecznie posyp stolnicę odrobią mąki. Pamiętaj, aby nie sypać zbyt dużo mąki. Z gotowego placka wycinaj krążki możesz użyć do tego szklanki. Na przygotowany krążek połóż odrobinę farszu, po czym sklej tak jak tradycyjne pierogi. Tak przygotowane pierogi gotuj w gorącej wodzie około 3 minuty. Jeśli chcesz następnie je podsmaż i podawaj z podsmażoną cebulką oraz boczkiem.

4. Tak przygotowane pierogi na pewno znikną szybko z talerzy. Koniecznie wystudzone przechowuj w lodówce. Następnego dnia także możesz je podsmażyć lub wystarczy podgrzać w mikrofalówce.
Comments are closed.