
1. Na pół miękko ugotuj opłukany ryż. Następnie połącz go z mielonym mięsem. Do wymieszanych składników dodaj cebulkę , którą pokrój na małą kosteczkę, jajko oraz przypraw szczypta soli i pieprzu.

2.Całość mieszaj przez kilka minut.

3. Namoczonymi rękoma zacznij formować kuleczki, które następnie obtaczaj w mące.

4. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smaż przez kilka minut na złoty kolor, po czym włóż je do garnka.

5. Następnie z mąki zacznij robić zasmażkę, do której dodaj koncentrat pomidorowy, oraz szklankę wody, całość bardzo dokładnie połącz ze sobą. Przypraw szczypta soli, po czym cały czas mieszając gotuj przez kilka minut, następnie dodaj do klopsików. Całość duś około 10 minut pod przykryciem.

6. W między czasie połącz ze sobą śmietanę oraz ½ szklanki wody. Tak przygotowaną mieszanką zalej klopsiki, po czym duś jeszcze około 20 minut. Po15 minutach dodaj liścia laurowego. Po rym czasie pyszne klopsiki są gotowe, idealnie smakują z puree ziemniaczanym oraz ulubionymi surówkami.

Życzę smacznego!
Comments are closed.