Wielu z nas lubi próbować nowych dań. Koniecznie przygotuj kotleciki z dodatkiem kaszy manny, które zanurzone są w niesamowicie pysznym sosie.

LISTA SKŁADNIKÓW NA FARSZ:
-
Cebula
-
500 g wołowiny lub innego mięsa
-
Ziemniak
-
Kromka chleba
-
½ łyżki surowego ryżu
-
Pęczek pietruszki
-
Łyżeczka soli
-
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PANIERKĘ ORAZ SMAŻENIE:
-
4 łyżki kaszy manny
-
2 jajka
-
½ łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA SOS:
-
2 Łyżki koncentratu pomidorowego
-
½ łyżeczki soli
-
2,5 łyżki bulionu drobiowego
-
2 ząbki czosnku
-
Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
-
Łyżeczka kurkumy
-
Czarny mielony pieprz
WYKONANIE:
1. Używając maszynki , zmiel umyte oraz osuszone ręcznikiem papierowym mięso.

2. Za pomocą tarki zetrzyj na małych oczkach ziemniaka.

3. Wyciśnij z namoczonego chleba bez skórki resztę wody. Następnie drobno posiekaj natkę pietruszki lub użyj do tego blendera możesz blendować ją z cebulą.

4. Wszystkie składniki przełóż do miski, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Dla lepszego smaku przypraw szczyptą soli.

5. Starannie połącz ze sobą wszystkie składniki.
6. Z przygotowanej masy zacznij formować małe kotleciki ( gdy będą się smażyły lekko się powiększą).

7. Przygotowane kotlety obtocz w jajku, po czym przełóż do kaszy manny.
8. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Następnie smaż na złoty kolor swoje kotleciki.

9. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, koniecznie połóż je na ręcznik papierowy.
10. Rozgrzej 3-4 łyżki oleju w garnku. Następnie przesyp wszystkie przyprawy i całość smaż cały czas mieszając. Do przygotowanej mieszanki dodaj drobno posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i wlej bulion. Całość przypraw szczyptą soli i gotuj jeszcze chwilkę.

11. Do przygotowanego sosu przełóż kotleciki. Całość gotuj około 35-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli jest taka potrzeba polewaj kotlety sosem.
12. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z gazu. Następnie pozostaw jeszcze na około 10-15 minut, po czym zacznij wykładać na talerze.

Comments are closed.