Chcesz przygotować domowej roboty rogaliki? Szukasz sprawdzonego przepisu? Trafiłaś idealnie. Przepis na rogaliki, które przygotowywała moja babcia, są niesamowicie miękkie oraz bardzo pyszne. Możesz je podawać do aromatycznej kawy lub herbaty. Zarówno Twoja rodzina jak i zaproszeni goście, na pewno będą zachwalać tak pyszną przekąskę.

LISTA SKŁADNMIKÓW:
-
2 jajka
-
500 g mąki
-
75 g masła
-
2 łyżeczki suchych drożdży
-
200 ml mleka
-
5 łyżek cukru
-
½ łyżeczki soli
-
2 łyżki nasion sezamu
-
100 g ulubionego dżemu
SPOSÓB WKONANIA:
1. Przepis na te rogaliki jest bardzo prosty. Na samym początku w garnuszku podgrzej mleko. Następnie przelej go do miski i dodaj drożdże, 2 łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw na kilka minut. W drugiej misce wymieszaj jajko, cukier, sól oraz mąkę. Do wymieszanych składników dodaj zaczyn z poprzedniej miski. Dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa.

2. Do przygotowanego ciasta wlej odrobinę oleju. Rękoma zagnieć ciasto, po czym pozostaw je na około 60 minut.

3. Po upływie tego czasu podziel gotowe ciasto na 12 części. Gotowe kulki przykryj na 10 minut ściereczką. Następnie rozwałkuj je na podłużny placek.
4. Wielkość rozwałkowanego ciast powinna być trochę większa od Twojej dłoni.

5. Ulubiony dżem połóż na krawędź placka. Boki ciasta złącz, aby dżem nie wyciekł. Z drugiej strony placka wykonaj nacięcia.

6. Zacznij formować rogaliki. Każdy kolejny placek przygotuj tak samo.

7. Przygotowane rogaliki układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

8. Odstaw na około 15-20 minut. Po tym czasie posmaruj każdy rogalik roztrzepanym jajkiem , po czym posyp sezamem.

9. Zamiast sezamu możesz użyć maku lub cukru pudru.
10. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.
11. Domowej roboty rogaliki są gotowe!
Comments are closed.