Pyszne racuszki drożdżowe z dodatkiem jabłek- Moje dzieci uwielbiają tą pyszna przekąskę.

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie racuszków drożdżowych z dodatkiem jabłek. U nas najczęściej przygotowujemy je na obiad, lub przekąskę między posiłkami. Idealnie smakują one posypane cukrem pudrem.

 

Racuszki z przepisu poniżej są bardzo chrupiące, a ich środek jest niesamowicie pyszny oraz słodki. Spróbuj i przekonaj się sama!

LISTA SKŁADNIKÓW (NA 35 RACUSZKÓ2))
  • Jajko
  • 500 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szkl ciepłego mleka
  • Szczypta soli
  • 2 jabłka

 

WYKONANIE:

1. Do dużej miski wsyp mąkę, po czym na środku zrób dziurkę. Następnie wsyp do niej cukier oraz pokruszone drożdże. Pół szklanki podgrzanego mleka wlej do miski. Całość przykryj ściereczkę lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw w ciepłym miejscu najlepiej na 15 minut.

 

2. Po tym czasie dodaj resztę składników pomijając jabłka. Najlepiej do wyrobienia cista użyj miksera lub zwykłej łyżki.

 

3. Do przygotowanego ciasta włóż pokrojone na mniejsze kawałeczki obrane jabłka. Jeśli chcesz możesz jabłka dodać dopiero podczas smażenia. Przygotowane ciasto z jabłkami pozostaw na około 60 minut do wyrośnięcia.

 

4. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni. Najlepiej do nakładania ciasta na patelnie używać łyżki. Jeśli chcesz uniknąć przywierania ciasta do łyżki, koniecznie namaczaj ją w gorącym oleju lub w wodzie. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzany olej.

 

5. Na małym albo średnim ogniu smaż racuszki przez kilka minut z każdej strony. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, koniecznie usmażone kładź na ręczniku papierowym. Zanim podasz koniecznie posyp je cukrem pudrem.

 

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!