Dokładnie umyć mięso z kurczaka i pokroić je na mniejsze części. Rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę przesmażyć na oleju słonecznikowym przez parę minut, po czym dodać startą marchewkę.
Jeśli warzywa będą już miękkie, dodać sól i pieprz do smaku. Ser topiony pokroić na małe kosteczki i dodać do warzyw. Smażyć, aż masa stanie się jednolita. Następnie przelać zawartość patelni do głębokiej miski.
Dodać orzechy i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na rozbity filet kłaść łyżeczkę farszu i zawijać w roladkę. Po wykonaniu wszystkich roladek, każdą z nich zanurzyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Podczas smażenia obracać parokrotnie, aby mięso zostało dokładnie usmażone z każdej ze stron. Przygotować talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i na nim układać gotowe roladki. Po pozbyciu się nadmiernej ilości tłuszczu z roladek, przełożyć je na tackę.
Roladki z kurczaka można podawać na różne sposoby: z frytkami, pieczonymi ziemniakami, gotowanymi ziemniakami, a także z sosem tatarskim lub czosnkowym.
Filet z kurczaka to mięso, z którego można przygotować całe mnóstwo dań: pieczone, gotowane czy smażone. Mięso to jest delikatne i smaczne pod każdą postacią.
Comments are closed.