
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kosteczkę mięso wieprzowe.

2. Za pomocą tarki zetrzyj obraną marchew, po czym pokrój w piórka obraną cebulę. Ostrym nożem poszatkuj kapustę.

3. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę oraz marchew. Całość smaż do miękkości warzyw. Tak przygotowane przełóż do garnka.
4. Na mniejsze kawałki pokrój wędzone żeberka. Pokrojone mięso przełóż także do garnka. Całość przypraw szczyptą soli oraz dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie całość wymieszaj.

5. Po około 5 minutach dodaj kiszoną kapustę oraz białą poszatkowaną. Kapusta puści soki więc nie będzie potrzeby dolewania wody.

6. Tak przygotowaną mieszankę gotuj około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas pamiętaj, aby pomieszać.

7. W misce zaparz suszone śliwki wrzątkiem. Następnie pokrój na mniejszą kosteczkę,

8. Po około 30 minutach dodaj do garnka pieprz, liście laurowe, śliwki oraz kolendrę.

9. Całość bardzo dokładnie pomieszaj, po czym przykryj garnek i gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie pyszny bigos jest gotowy!
Comments are closed.