Pyszny devolay z dodatkiem koperku oraz masła – idealne danie na rodzinny obiad

Wielu z nas jadło już devolaje z kurczaka. Przygotowanie tego dania jest proste oraz szybkie, a niesamowity smak zachwyca każdego od pierwszego kęsa. U nas w domu szybko znikają podczas rodzinnych obiadów. Nadzienie może być ziołowe, serowe, a także pieczarkowe, ale najważniejsze jest jak po przekrojeniu mięsa wypłynie z niego masło.

Koniecznie przygotuj go już dziś, a gwarantuje że Twoja rodzina będzie zachwycona!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 jajka
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100-150 g mąki
  • 200 g masła
  • Pęczek koperku
  • Bułka tarta
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Do smażenia olej

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Na samym początku masło musi nabrać pokojową temperaturę. Następnie posiekaj czysty koperek. Przeciśnij przez praskę obrany czosnek. Przełóż składniki do miski , po czym dokładnie całość wymieszaj. Dla lepszego smaku przypraw szczypta soli oraz pieprzu.

2. Przygotowaną pastę trzeba dobrze zrolować. Idealnie nadaje się do tego mata bambusowa, która pokryta jest folią spożywczą. Przełóż pastę na matę, po czym polej odrobiną oleju i posyp ziołami. Dokładnie ściśnij po czym przechowuj w lodówce zwiniętą pastę około 20-25 minut.

3. Mięso z kurczak podziel na dwie albo 3 części. Następnie każdą za pomocą tłuczka porozbijaj.

 

4. Ubite mięso przypraw szczypta soli oraz pieprzu.

5. Zacznij przygotowywać panierkę, w jednej misce roztrzep jajko, w drugiej wsyp mąkę , a do trzeciej wsyp bułkę tartą. Zamrożona pastę pokrój na mniejsze kawałki.

 

 

6. Na rozbite mięso, połóż pokrojoną pastę, po czym szczelnie owiń całe mięso, aby powstał rulon.

7.  Podczas rozbijania mięsa może zrobić się mała dziurka, to nic złego. Dzięki panierce farsz na pewno nie wypłynie.

 

8. Owinięte mięso obtaczaj w mące, następnie w jajku, a jako ostanie przełóż do bułki tartej. Czynność powtórz jeszcze raz.

 

9. Przygotowane devolaye smaż na rozgrzanym oleju. Po około 5 minutach smażenia przełóż wszystkie na blachę po czym piecz przez 15 minut.

10. Gotowe devolaye idealnie smakują z ziemniakami, ryżem oraz świeżymi surówkami.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!