Pyszny kapuśniak z mięsem- idealna zupa na chłodniejsze dni.

Najpowszechniejsza zupa jaka rozgrzewa to kapuśniak. Jest ona idealna na chłodniejsze dni. Zawiera ona bardzo dużo witamin, gdyż przygotowywana jest z kiszonej kapusty. Przepis na poniższy kapuśniak z mięsem mam od mojej babci, która zawsze przygotowywała nam go.

Przepis jest sprawdzony , a gotowa zupa bardzo sycąca oraz rozgrzewająca. Koniecznie przygotuj ją dla swojej rodziny, a na pewno każdy kto spróbuje zakocha się w tym, wspaniałym smaku. Przygotowanie jej jest bardzo proste, więc nie zastanawiaj się tylko bierz się do pracy!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 100 g słoniny
  • 900 g wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera naciowego
  • Ząbek czosnku
  • 40 g prosa
  • Liść laurowy
  • 20 g natki pietruszki
  • Łyżeczka soli

 

WYKONANIE:

1. Na samym początku dobrze umyj mięso, następnie przełóż go do garnka i zalej wodą. Gotuj na dużym ogniu. Gdy pojawią się szumowiny zdejmij je i dodaj jedną cebulę oraz jedna marchew. Tak przygotowane składniki gotuj około 60 minuty na mniejszym gazie. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka.

2. W między czasie obierz pietruszkę, seler naciowy marchew, cebula i pokrój na paseczki. Tak przygotowane warzywa podsmażaj na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła lub smalcu.

3. Opłucz kiszoną kapustę i duś ją na małym ogniu, powoli dolewaj bulion. Następnie za pomocą blendera połącz ze sobą słoninę natkę pietruszki oraz ząbek czosnku.

4. Do przygotowanej zupy dodaj pokrojone na mniejszą kosteczkę ziemniaki. Jak będą już miękkie dodaj podsmażoną kapustę i proso. Dokładnie wymieszaj i dodaj wszystkie warzywa.

5. Gdy zupa gotuje się już kilka minut dodaj pokrojone mięso oraz słoninę, po czym wrzuć także liść laurowy. Całość przypraw szczyptą soli. Tak przygotowaną zupę pozostaw na około 20-30 minut pod przykryciem z wyłączonym gazem.

 

Idealnie smakuje z kleksem śmietany oraz posiekanymi świeżymi ziołami.

 

Koniecznie podawaj tą zupę swoim gościom, a zachwytom nie będzie końca.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!