Pyszny schab po Bałkańsku- Jego smak zachwyca każdego. Idealny podczas rodzinnych obiadów.

Bałkańskie potrawy zawsze pięknie wyglądają, gdyż składają się na nie aromatyczne mięsa w towarzystwie pięknie wyglądających warzyw. Koniecznie musisz przygotować to danie , a gwarantuje że Twoja rodzina oraz zaproszeni goście będą pod wrażeniem tak pysznego dania!

 

Zachęca każdego zarówno pięknym wyglądem, jak i niesamowicie wspaniałym smakiem oraz zapachem. Tak przygotowane danie szybko zniknie z każdego talerze. Zapraszam na przepis poniżej!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 papryki (żółta, zielona i 2 czerwone)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 puszki pomidorów
  • Majeranek
  • Tymianek
  • Słodka mielona papryka
  • Sól
  • Pieprz cayenne
  • Mąka
  • Olej rzepakowy

 

WYKONANIE:

1. W piórka pokrój obraną cebulę. Czystą paprykę pokrój na paseczki.

 

2. Pokrojone plasterki mięsa dokładnie umyj, po czym osusz za pomocą ręcznika papierowego, następnie przypraw solą, pieprze, słodka papryką oraz majerankiem. Tak przyprawione kawałki mięsa, obtocz w mące.

 

3, Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż mięso na zloty kolor z każdej strony.

 

4 .Zdejmij z patelni mięso, po czym na tym samym tłuszczu smaż wcześniej pokrojoną cebulę. Po kilku minutach dodaj drobno posiekany czosnek. Całość smaż 1-2 minuty cały czas mieszając, aby czosnek się nie przepalił.

 

5. Po tym czasie dodaj pieczarki , które wcześniej pokrój na plasterki. Całość smaż przez kilka minut, aby wyparowała cała woda.

 

6. Następnie dodaj paprykę oraz podsmażone kawałki mięsa. Wymieszaj, po czym smaż kilka minut. Jak papryka będzie miękka dodaj ogórki pokrojone w kosteczkę oraz pomidory z puszki.

 

7. Duś pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając.

 

8. Po tym czasie przypraw solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Danie jest gotowe!

 

Koniecznie podawaj w towarzystwie ugotowanego ryżu, kaszy, ziemniaków lub ze świeżym pieczywem. Tak przygotowane danie zachwyci każde podniebienie. Podawaj zawsze na ciepło.

 

Koniecznie podziel się tym wspaniałym oraz szybkim daniem z bliski oraz znajomymi. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!