Szukasz sprawdzonego przepisu na domowe rogaliki z pysznym nadzieniem? Chcesz zaskoczyć swoich gości idealną przekąską? Idealnie trafiłaś. Poniższy przepis dotyczy domowych rogalików , które przygotujesz z pysznym nadzieniem. Twoja rodzina oraz zaproszeni goście na pewno będą zachwyceni tak pyszna przekąską. Nie ma co się dłużej zastanawiać, tylko bierz się do pracy!

LISTA SKŁADNIKÓW:
-
2 jajka
-
500 g mąki
-
75 g masła
-
2 łyżeczki suchych drożdży
-
½ łyżeczki soli
-
5 łyżek cukru
-
100 g ulubionego dżemu
-
200 ml mleka
-
2 łyżki nasion sezamu
WYKONANIE:
1. Przepis na rogaliki jest bardzo prosty i na pewno sobie z nim poradzisz. Na samym początku podgrzej trochę mleko. Następnie przelej je do miseczki i dodaj drożdże , łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut. W między czasie w drugiej misce wymieszaj ze sobą mąkę, sól, cukier oraz jajko. Do drugiej miski przełóż wcześniej przygotowany zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby powstało jednolite ciasto.

2. Do przygotowanego ciasta dodaj olej. Rękoma zagnieć ciasto, które pozostaw na około 1 godzinę.
3. Po upływie tego czasu, przygotowane ciasto rozdziel na 12 równych kulek. Następnie przykryj je ręcznikiem na 10 minut. Po tym czasie wałkiem rozwałkuj każdą przygotowaną kulkę, tak aby był podłużny placek.

4. Wielkość rozwałkowanego ciasta powinna być większa od dłoni.
5. Ulubiony dżem połóż na krawędzi ciasta. Staraj się złączyć krawędzie w taki sposób, aby wyłożony dżem nie wypadł. Następnie z drugiej strony ciasta przetnij ciasto.

6. Zacznij formować rogalika. Wszystkie kulki wykonaj tak samo.

7. Blachę pokryj papierem do pieczenia, po czym połóż na niego przygotowane rogaliki.

8. Następnie zostaw je na 15-20 minut. Po tym czasie posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem , po czym posyp sezamem.

9. Zamiast sezamu możesz użyć maku lub cukru pudru.
10. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.
11. Po upływie tego czasu pyszne domowe rogaliki są gotowe!

Comments are closed.