You might also like
Do dzisiaj często z niego korzystam. Pokochałam też twaróg, który jest bardzo wdzięcznym składnikiem. Oryginalny przepis wzbogaciłam o dodatkowy składnik – wiórki kokosowe, które dodaję do nadzienia. Moim zdaniem dodają one całemu deserowi niepowtarzalny smak.

Połącz ze sobą twaróg, sól i pokrojone w kostkę miękkie masło. Używając widelca, rozgnieć grudki w celu uzyskania gładkiej konsystencji.

Do twarogowej masy dodaj przesianą połowę mąki oraz proszek do pieczenia, po czym wszystko wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, powoli wsypując pozostałą ilość mąki w ilości zależnej od potrzeb.

Kiedy ciasto będzie gładkie i zwarte, podziel je na dwie części. Każdą rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 2–3 cm, a następnie przytnij postrzępione krawędzie.

Oba kawałki ciasta posyp z jednej strony cukrem i wiórkami kokosowymi. Zwiń prostokąty ciasno w rolady i pokrój na 5-centymetrowe kawałki. Ułóż je na pokrytej papierem blasze. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.

Comments are closed.