Pyszne ciasteczka to smak dzieciństwa, zapach rodzinnego domu. Przepis ten został odkopany podczas przeszukania starego przepiśniku mojej mamy.

Cóż to była za radość jak przypomniał mi się smak dzieciństwa, który mogłam odkopać razem z moimi dziećmi. Przepis jest banalnie prosty, a każdy kto nas odwiedzi jest bardzo zadowolony ze smaku, wykonania i wyglądu. Nawet mąż, który nie jest miłośnikiem wypieków zajada je ze smakiem.

Przygotuj głęboką miskę i połącz w niej dokładnie twarożek, roztopioną wcześniej margarynę, cukier, sól, żółtka jaj oraz wanilię.

Przesiej mąkę, którą potem przesiewaj ponownie do miski ze składnikami, dodając także sodę. Zagnieć ciasto, jeśli będzie potrzeba dodaj trochę mąki.

Zagniecione ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3mm i wytnij z nich kółka za pomocą szklanki. 3-4 kółka zawiń na siebie i złóż delikatnie w małą rolkę.

Rolkę pokrój na pół, otrzymasz 2 części tzw. róże. Przygotuj do pieczenia blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane ciastka.

Comments are closed.