Doskonały przepis na przepyszne rurki z kremem, które możesz przygotować używając także ciasta francuskiego. Nie pożałujesz.

Podstawą wyśmienitych rurek z kremem jest ciasto, które należy wyrabiać do momentu uzyskania gładkiej masy. Do mąki stopniowo dodajemy kwaśnej śmietany i masło. Ugniatamy je tak długo, aż otrzymamy pożądaną konsystencję. Następnie ciasto  zawijamy w folię i przekładamy do lodówki.

W czasie kiedy nasza masa się schładza szykujemy formy-rurki, na które już za chwilę będziemy nawijać paski ciasta. Używamy roztrzepanego białka jajek jako „spoiwa”. Dokładnie przy pomocy pędzelka smarujemy nim każdą rurkę przed rozpoczęciem owijania.

Gotowe ciasto wałkujemy do otrzymania ok. 2 mm grubości i kroimy na paski. Starannie nawijamy paski na tuby-formy, po czym ponownie smarujemy białkiem. Wspaniale, nasze rurki są już gotowe do pieczenia! Proces pieczenia zajmie ok. 12-15 min.

Pamiętajcie jednak, że w przypadku użycia dużych tub czas ten może się wydłużyć. Naszym najlepszym wyznacznikiem końca pieczenia będzie uzyskanie przez ciasto pięknego złocistego koloru. Po wyciągnięciu wypieku z piekarnika odstawcie go do momentu ostygnięcia. Teraz pozostało już tylko ostrożnie usunąć formy z kruchego ciasta. Dajcie sobie na to chwilę czasu, ciasto naprawdę będzie delikatne i kruche.

Czas przygotować słodki środek – krem włoski.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!