
1. Na mniejszą kosteczkę pokrój umytego oraz osuszonego kurczaka. Następnie całość przypraw przyprawą do gyrosa oraz oliwą z oliwek. Tak przygotowane smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Aby usunąć nadmiar tłuszczu, koniecznie usmażone mięso układaj na ręczniku papierowym.
2. Następnie obierz świeże ogórki, po czym zetrzyj je za pomocą tarki na dużych oczkach. Całość posól i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie wylej całą wodę i dodaj do ogórków śmietanę, sól oraz pieprz, całość dokładnie wymieszaj.
3. Na mniejszą kosteczkę pokrój obraną cebulę. Następnie pora pokrój na cienkie krążki.
4. Wcześniej ugotowane jajka pokrój na małą kosteczkę.
5. Kukurydzę przełóż na sitko, po czym wylej całą wodę.
6. Przyszła pora na układanie składników warstwowo. Zacznij od kurczaka, pora, kukurydzy, następnie całość posmaruj sosem śmietanowym z dodatkiem ogórków, po czym ułóż warstwę cebuli oraz jajek. Pamiętaj, że składników nie łączy się.
7. Przechowuj gotową sałatkę przez kilka godzin w lodówce.
Comments are closed.