You might also like
Są dania, które w sposób szczególny łączą ze sobą zdrowie płynące z warzyw oraz niesamowite smaki płynące z mięsa i dodatków. Dodatkowo – wykonane estetycznie powodują, że sprawdza się powiedzenie: „je się oczami”.

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, oraz wybranymi przyprawami. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno kroimy, ucieramy lub przepuszczamy przez praskę (jeśli ktoś lubi bardzo czosnkowe). Następnie mieszamy składniki i odstawiamy je pod przykryciem na godzinę do lodówki.

Cukinie myjemy i obieramy ze skóry, a następnie przecinamy kilka razy równolegle w kierunku pędu, pozostawiając wystarczająco dużo całego warzywa, aby plastry się nie rozpadły. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok.

Wyjmujemy mięso i napychamy nim przestrzenie pomiędzy plastrami cukinii.

Wkładamy wszystko do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej folią aluminiową, przykryte kolejnym kawałkiem folii i pieczemy (180ºC – ok. 40 minut).

Następnie zdejmujemy wierzchnią warstwę folii, posypujemy serem i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Kiedy ser delikatnie się zapiecze, danie jest gotowe.

Comments are closed.