Od dawna robię tak faszerowaną cukinię. . 400 g mięsa, czosnek, 2 cukinie, ser: Pyszny obiad

Przepyszne i proste danie, którym zaskoczysz znajomych i rodzinę.

Są dania, które w sposób szczególny łączą ze sobą zdrowie płynące z warzyw oraz niesamowite smaki płynące z mięsa i dodatków. Dodatkowo – wykonane estetycznie powodują, że sprawdza się powiedzenie: „je się oczami”.

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 4 małe cukinie
  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe lub indycze)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • tarty ser (najlepiej twardy, np. gouda lub edam)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy (mieszanka włoska, grecka, przyprawa do grilla, kebab, lub… kompozycja własna)

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, oraz wybranymi przyprawami. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno kroimy, ucieramy lub przepuszczamy przez praskę (jeśli ktoś lubi bardzo czosnkowe). Następnie mieszamy składniki i odstawiamy je pod przykryciem na godzinę do lodówki.

 

Cukinie myjemy i obieramy ze skóry, a następnie przecinamy kilka razy równolegle w kierunku pędu, pozostawiając wystarczająco dużo całego warzywa, aby plastry się nie rozpadły. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok.

 

Wyjmujemy mięso i napychamy nim przestrzenie pomiędzy plastrami cukinii.

 

Wkładamy wszystko do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej folią aluminiową, przykryte kolejnym kawałkiem folii i pieczemy (180ºC – ok. 40 minut).

 

Następnie zdejmujemy wierzchnią warstwę folii, posypujemy serem i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Kiedy ser delikatnie się zapiecze, danie jest gotowe.

 

Oto cukinia faszerowana mięsem mielonym, którą można podać samą albo z ulubioną sałatką lub surówką. Smacznego !

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!