Śledź z dodatkiem cebulki w zalewie olejowej- pyszna przekąska, która każdemu posmakuje.

Przygotowanie śledzia jest bardzo proste oraz szybkie, a potrzebne składniki bardzo łatwo dostępne.

Śledź z cebulką w oleju idealnie pasuje na każdą uroczystość rodzinną.

 

Koniecznie spróbuj ten prosty przepis, a Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona tak przygotowaną przekąską. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 6-7 matiasów
  • 2 cebule
  • 1 szkl wody
  • 2 szkl oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%

 

WYKONANIE:
1. Przez około 2 godziny mocz w zimnej wodzie śledzie. Koniecznie wymieniaj wodę co 30 minut.

 

2. Po upływie 2 godzin, koniecznie osusz ręcznikiem papierowym wszystkie płaty śledziowe. Do szklanki z zimną wodą wlej ocet oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj, po czym wlej otrzymaną mieszankę do miski z wysuszonymi śledziami. Całość odłóż na około 1,5-2 godziny. W między czasie obierz cebulę, po czym pokrój ją na piórka i posyp szczypta soli.

 

3. Po tym czasie ponownie osusz ręcznikiem papierowym śledzie, po czym pokrój je na kawałki 3-4 cm.

 

4. Wkładaj pokrojone śledzie wraz z cebulą na przemiennie do słoika., całość zalej olejem.

 

5. Tak przygotowane śledzie włóż do lodówki i przechowuj około 4-5 dni. Pyszna przekąska jest gotowa!

Prawda, że szybki oraz prosty przepis? Koniecznie przekaż ten przepis swoim znajomym oraz bliskim. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!