Nie potrzeba twarogu, śmietanki ani mascarpone: Przepis na francuski krem: doskonale się trzyma, smakuje jak z cukierni.

Poniżej przedstawiamy przepis na przepyszny francuski krem, urzekający cytrynowym aromatem z nutką wanilii.

Do jego przygotowanie nie będziemy potrzebować serka mascarpone, śmietanki ani twarogu – a mimo tego krem utrzyma swój kształt i wspaniale sprawdzi się jako dekoracja tortu, ciasta, babeczek, rogalików czy innych smakowitych wypieków.

 

Potrzebne składniki:

  • 400 g miękkiego masła,
  • 80 g wody,
  • 200 g cukru,
  • 6 żółtek,
  • 20 g soku z cytryny,
  • 5 g ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie francuskiego kremu:

 

Umieszczamy 6 żółtek w misce, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy.

 

Pozostałą ilość cukru zagotowujemy z wodą w kąpieli wodnej przez około 3 minuty, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił.

 

Rozpuszczony w wodzie cukier powoli i stopniowo wlewamy do wymieszanych wcześniej żółtek. Całość ubijamy.

 

Kiedy powstała mieszanina wystygnie, dodajemy do niej 400 g miękkiego masła, a następnie ubijamy.

 

Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny i ponownie ubijamy całość przez około 2 minuty.

 

Krem powinien mieć jednolitą konsystencję.

 

Powstałym francuskim kremem możemy od razu udekorować słodkie wypieki – ciastka, babeczki lub tort.

 

Możemy także przechowywać go w lodówce przez kilka dni w zamkniętym słoiku lub szczelnej torbie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!