You might also like
Do jego przygotowanie nie będziemy potrzebować serka mascarpone, śmietanki ani twarogu – a mimo tego krem utrzyma swój kształt i wspaniale sprawdzi się jako dekoracja tortu, ciasta, babeczek, rogalików czy innych smakowitych wypieków.


Umieszczamy 6 żółtek w misce, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy.

Pozostałą ilość cukru zagotowujemy z wodą w kąpieli wodnej przez około 3 minuty, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił.

Rozpuszczony w wodzie cukier powoli i stopniowo wlewamy do wymieszanych wcześniej żółtek. Całość ubijamy.

Kiedy powstała mieszanina wystygnie, dodajemy do niej 400 g miękkiego masła, a następnie ubijamy.

Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny i ponownie ubijamy całość przez około 2 minuty.

Krem powinien mieć jednolitą konsystencję.

Powstałym francuskim kremem możemy od razu udekorować słodkie wypieki – ciastka, babeczki lub tort.

Comments are closed.