Przepis na pięknie pachnący strudel makowy z pysznym, wilgotnym nadzieniem. Idealna propozycja jako deser podczas świąt.

Na początku trzeba przygotować ciasto. Rozpoczynamy od rozkruszenia drożdży w misce i dodania około łyżeczki mąki i cukru. Następnie powstałą miksturę zalewamy połową mleka, mieszamy i odstawiamy. Wszystko przykrywamy ręcznikiem, aby drożdże mogły urosnąć. W międzyczasie do miski o większym rozmiarze wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i mieszamy ją z solą, cukrem oraz olejem.

Potem wszystko mieszamy, stopniowo dodajemy drożdże, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Całość odstawiamy do zakwaszenia na około 30 minut w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Czas oczekiwania wykorzystujemy na przygotowanie nadzienia makowego.

Wsypujemy do miski zmielony mak i zalewamy wrzątkiem do około 2-3cm. Odstawiamy do ostygnięcia na około 30-60 minut. W następnej kolejności odlewamy wodę i mieszamy mak mikserem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!