Pysznie smakuje suszona wieprzowina – nie znajdziesz w niej ani grama konserwantów i barwników.

W czasach, kiedy zalewa nas sztucznie przetworzona żywność, wędliny napełnione wodą i  spulchniaczami, pełna konserwantów, warto wypróbować świetny przepis na suszoną wieprzowinę, które zachwyci was swoim niezwykłym smakiem!

Przygotowanie wieprzowiny zajmie nam trochę czasu, lecz jej smak i długi termin przydatności do spożycia, wynagrodzi nam czas spędzony w kuchni.

Składniki

  • Wieprzowina 2 kg
  • Sól 500 g
  • Pieprz 2 łyżeczki
  • Nasiona kolendry 2 łyżeczki
  • Tymianek 4 g
  • Rozmaryn 4 g
  • Liście laurowe 5 szt.

Przygotowanie

Wołowinę należy umyć pod bieżącą wodą, później osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie należy usunąć z mięsa nadmiar tłuszczu, wszystkie błonki.

Następnie należy przygotować przyprawy. Zmielić kolendrę, liście laurowe, wymieszać je następnie z pieprzem i rozmarynem. Powstałą w ten sposób mieszankę ziołową należy wetrzeć w mięso z obu stron.

Następnie umieszczamy mięso w pojemniku i zasypujemy solą z każdej strony. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na dwa dni, systematycznie obracając mięso w tym czasie.

Po tym czasie wyjmujemy wieprzowinę z lodówki, płuczemy z soli pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie ponownie nacieramy mięso mieszanką ziołową, nie dodajemy już soli. Tak przygotowane mięso owijamy w czystą, suchą gazę i kładziemy w lodówce lub chłodnym, wentylowanym miejscu na dwa tygodnie.

Jeśli zdecydujemy się na przechowywanie mięsa w lodówce to należy pamiętać o  odwracaniu go przez dwa dni.

Po dwóch tygodniach wołowina jest gotowa, wyśmienicie smakuje do kanapek, na kolację z dodatkiem np. ogórków konserwowych. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!