You might also like
W Polsce występuje ponad 60 odmian jabłoni. To daje nam dość szerokie pole do popisu w kuchennych wyzwaniach. Tym razem znajdzie się na tapecie pyszny deser, Szarlotka na Trzy.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali jabłek, które nie są zanadto słodkie. Nadadzą się odmiany Golster, Piękna z Boshoop, Jonagold, Spartan lub Szara reneta. Dzięki temu deser będzie lekko kwaskowaty i orzeźwiający.
Przygotuj rondelek. W nim podgrzej mleko z masłem. W wysokim naczyniu zmieszaj kaszę mannę i mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Umyte jabłka zetrzyj ze skórką na tarce o grubych oczkach. Pokrop jabłka cytryną, żeby nie ściemniały i nabrały ostrzejszego smaku. Wymieszaj. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

Teraz wykładaj do formy na przemiennie 1/3 suchego ciasta i 1/3 jabłek itd., aż do wyczerpania składników. W ten sposób stworzysz 6 warstw. Ostatni etap to wylanie mleka z roztopionym masłem na ciasto. Żeby ciasto i jabłka nasiąknęły miksturą, przebijaj kilka razy warstwy drewnianym patyczkiem aż do spodu.
Comments are closed.