Prosty przepis na wyśmienite powidła śliwkowe, które przygotujesz w godzinę.

Każdy kojarzy powidła śliwkowe z godzinami spędzonymi w kuchni. Mam na to świetny patent, aby z kilku godzin zmniejszyć czas przygotowania do jednej godziny! Zapraszam do gotowania!

Przygotuj następujące składniki:

  • 2 × 250 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki rumu
  • 5 kawałków rozgniecionych goździków
  • 2 kg śliwek

Przegotowanie krok po kroku:

śliwki dokładnie umyj. Przepołów na pół, wyciągając ze środka pestki. tak przygotowane śliwki włóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, ponieważ będziemy piec je w piekarniku. rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza.

śliwki polej 2 łyżkami octu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia to od 20 do 25 minut. W trakcie pieczenia nie ma potrzeby mieszać śliwki. po wyżej wymienionym czasie wyciągnij naczynie z pieca i zasyp pierwszą porcją cukru tj. 250 gram i włóż z powrotem do pieca na kolejne 15 minut.

powtórz piąty krok, ale tym razem czas pieczenia to od 10 do 15 minut. po upieczeniu polej 4 łyżkami rumu, posyp cynamonem oraz goździkami. Wszystko dokładnie zblenduj. do wcześniej przygotowanych słoików, wlej powidła tak, aby nie ubrudzić brzegu słoika. Zakręć zakrętką słoik i odwróć do góry dnem. Słoiki przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia.

Gotowe! Powidła śliwkowe są doskonałym dodatkiem do ciast i bułek.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!