Tradycyjne gołąbki, które swoim smakiem zachwycają każde podniebienie. Zawsze szybko znikają z talerzy.

W wielu krajach przygotowuje się gołąbki. Istnieje wiele rodzajów gołąbków , jednak pod każda postacią smakują niesamowicie pysznie.

 

Poniżej znajdziesz prosty przepis na gołąbki, które zarówno smakiem jak i wyglądem zachęcają do szybkiego skosztowania.

Do przygotowania gołąbków potrzebować będziesz mielonego mięsa, Sama możesz wybrać jakie Ci pasuje, jednak ja polecam mięso wieprzowe lub wołowe, dzięki niemu farsz nigdy nie jest suchy.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Główka białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • Cebula
  • Marchew
  • Szczypta soli i pieprzu
  • ½ szkl wody

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA PRZYGOTOWANIE SOSU:
  • 2 Pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g ulubionego twardego sera
  • Pęczek koperku lub natki pietruszki

 

WYKONANIE:

1. Na samym początku usuń brzydkie liście z kapusty, następnie wytnij głąb i wstaw główkę kapusty do mikrofalówki na około 7-10 minut. Po tym czasie koniecznie włóż podgrzaną główkę kapusty do miski z zimną wodą. Takim sposobem liście lekko się oddzielają.

2. Na półtwardo ugotuj ryż.

 

3. Obraną cebule pokrój na kosteczkę, a marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane składniki przełóż na rozgrzaną patelnie i smaż przez kilka minut, następnie dodaj półtwardy ryż, po czym wymieszaj i dodaj mielone mięso. Całość ponownie wymieszaj, po czym przypraw szczyptą soli oraz pieprzu.

 

4 .Zacznij zwijać gołąbki tak jak tradycyjną metodą. Następnie układaj je w naczyniu żaroodpornym , które wcześniej posmaruj masłem. Wlej wodę i na wierzch połóż folię. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach.

5.  W między czasie zacznij przygotowywać sos. Na drobno posiekaj pomidory oraz zioła, następnie przez praskę przeciśnij czosnek oraz za pomocą tarki zetrzyj ser. Całość bardzo dokładnie połącz ze sobą. Przygotowaną mieszankę przypraw solą oraz pieprzem, po czym dodaj śmietanę i ponownie całość dokładnie połącz ze sobą.

 

6. Upieczone gołąbki polej przygotowanym sosem, po czym wstaw ponownie na około 15 minut do piekarnika. Gołąbki są gotowe!

 

Teraz rozpływaj się nad smakiem miękkich oraz soczystych domowych gołąbków. Pamiętaj, jednak, aby wcześniej z liści kapusty powycinać twarde części.

W szybki oraz bardzo prosty sposób otrzymasz danie, które nasyci każdego głodomora. Podawaj je także na spotkania z rodziną lub znajomymi. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!