Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao połącz w większej misce.

W drugim naczyniu zmiksuj jaja z cukrem, olejem i śmietaną. Następnie dodaj suche składniki do jajecznej masy i ubijaj, aż całość uzyska jednolitą i gładką konsystencję.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz przez 12-15 minut. Pod koniec pieczenia za pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy ciasto w środku nie jest surowe.

Jeżeli jest dobrze wypieczone, wyjmij je z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy i oddziel je od papieru do pieczenia. Nierówne boki wyrównaj przy pomocy noża, a całość podziel na 4 równe części.

Teraz przygotuj syrop: wymieszaj wodę z cukrem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Zostaw do wystygnięcia, następnie dodaj koniak i posmaruj przygotowaną mieszanką każdą część ciasta.
Comments are closed.