Ta marynata to mistrzostwo smaku. Pyszne, soczyste udka z kurczaka – Jeszcze nie jadłaś tak dobrych.

Zdradzę Wam przepis na pyszne, soczyste mięso z kurczaka. Wystarczy jeden składnik, który sprawi, że będą smakować obłędnie! W tej wersji przygotowuję udka, ale równie dobrze będą smakować filety z piersi.

Składniki:

  • udka z kurczaka (4-6)
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz biały
  • czosnek granulowany bądź świeże ząbki

Jak przygotować:

Mięso odpowiednio oczyść i osusz z wody. Następnie przygotuj marynatę – połącz maślankę z czosnkiem (jeśli jest świeży, to użyj praski) i przyprawami. Całość wymieszaj i zamocz w niej udka. Następnie przełóż kurczaka do worka, zawiąż i odstaw do lodówki na całą noc. Na drugi dzień przełóż mięso do miski, dodaj odrobinę oliwy, zamieszaj ręką, a następnie odstaw na około 30-40 minut.

Kurczaka piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie możesz użyć marynaty do polania, wówczas mięso będzie jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!