To ciasto jest robione w sobotnie wieczory i codziennie rano mam świeżo upieczone. Ten przepis jest wart zapisania

Mleko należy podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Gdy mleko ostygnie, w osobnym garnku roztopić masło. Pozostawić wszystko do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Mieszaj mleko aż do całkowitego rozpuszczenia.

 

Następnie dodaj jajka i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.

 

W osobnej misce połącz mąkę, drożdże i wodę. Następnie dodaj płynne składniki do miski i wymieszaj wszystko razem. W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę i drożdże. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Jeśli je masz, możesz użyć haków do ciasta. Przydatny jest również mikser. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce i ustawić odpowiedni tryb. Ciasto będzie gotowe w ciągu 20 minut.

 

Możesz użyć ciasta ponownie następnego dnia, umieszczając je w torbie/worku i przechowując w lodówce. Będzie dalej kwaśnieć, zgęstnieje i osiągnie odpowiednią konsystencję.

 

Nie musisz wykorzystywać całego ciasta następnego dnia. Możesz wziąć tylko tyle, ile potrzebujesz, a resztę zachować na później.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!