You might also like
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj aby ich nie przegotować, najlepsze będą półtwarde. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku na wolnym ogniu, aby się nie przypaliło. Gdy masło już się rozpuści dodaj do niego 1 łyżkę mąki i dokładnie rozmieszaj za pomocą rózgi, aby nie było grudek.

Dzięki temu sos będzie kremowy i aksamitny. Gdy powierzchnia zacznie się pienić dodaj odrobinę soli i zimne mleko, a następnie kontynuuj mieszanie. Doprowadź sos do wrzenia cały czas mieszając i natychmiast zdejmij z ognia.
Mięso pokrój na nieduże, cienkie kawałki. Aby mieć pewność, że będzie miękkie podczas jedzenia możesz nieco rozbić je tłuczkiem, aby lekko naruszyć strukturę włókien. Mięso oprósz solą i pieprzem.

Czas na resztę składników. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebulę w pierścienie, a żółty ser zetrzyj na tarce. Wszystko umieść w osobnych miskach.
Comments are closed.