Dla wielu był to niezapomniany obiad. Dziś można wrócić do tych szczęśliwych czasów dzięki naszemu przepisowi. Jesteśmy pewni, że od tej pory będziecie robić placki ziemniaczane tylko w ten sposób!

Do mięsa mielonego dodaj sól i pieprz. Pokrój cebulę na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso wraz z cebulą na średnim ogniu. Ugotuj ziemniaki, dokładnie je oczyszczając, gotując, a następnie mieszając z masłem, solą i pieprzem. Aby uzyskać gładkie puree, zmiel je.

Masę ziemniaczaną wymieszać z przesianą razem mąką. Z mieszanki mięsa i ciasta uformować małe placki. Po uformowaniu placków, smaż je na oliwie z oliwek do uzyskania złotego koloru. Możesz eksperymentować z mieszanką, dodając różne składniki, np. pieczarki czy ulubione zioła.

Comments are closed.