100-letnia receptura na niesamowity chleb ziemniaczany

Wymieszaj mąkę z solą. Ugotuj obrane ziemniaki. Jeśli wolisz, możesz obrać je po ugotowaniu. Zetrzyj ugotowane ziemniaki na drobnych oczkach tarki lub przeciśnij dokładnie przez praskę. Dodaj mąkę z solą oraz rozkruszone świeże drożdże. Posyp cukrem. Wlej część wody i odstaw na około 15 minut.

 

Gdy drożdże urosną dodaj ocet oraz olej słonecznikowy. Wymieszaj. Wlej resztę wody, uważając jednak by ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiaj ciasto do momentu gdy będzie gładkie oraz elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki.

 

Ilość mąki oraz wody potrzebne do uzyskania odpowiedniej konsystencji może różnić się w zależności od rodzaju użytych ziemniaków. Wierzch wyrobionego ciasta posyp mąką, następnie przykryj ścierką. Pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Pokrytymi mąką rękami przełóż ciasto na deskę, również posypaną mąką. Delikatnie uformuj okrągły bochenek. Pamiętaj by nie przerabiać ponownie ciasta, co z reguły robi się przy pieczeniu pieczywa na bazie drożdży. Uformowany bochenek przełóż na papier do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

 

Rozgrzej piekarnik do 225 stopni, funkcja grzanie góra-dół z wentylatorem. Włóż chleb do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut. Po upływie czasu zmniejsz temperaturę do 190 stopni oraz umieść małe naczynie z wodą na dnie piekarnika. Wypieczony bochenek pozostaw do ostygnięcia na kratce grillowej.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!