Złocisty kurczak- pięknie wygląda i smakuje niesamowicie pysznie. Idealny na każdą okazję.

Z mięsa drobiowego możesz przygotować wiele dań, które swoim wspaniałym smakiem zachęcą nie jedną osobę do szybkiego skosztowania. Poniżej znajdziesz szybki oraz bardzo prosty przepis na przygotowanie złocistego kurczaka.

 

Aby kurczak rozpływał się w ustach, koniecznie musisz go odpowiednio marynować, po czym piec w piekarniku. Koniecznie spróbuj przygotować kurczaka według tego przepisu a Twoja rodzina będzie pod wielkim wrażeniami tak pysznej potrawy.

Nie zastanawiaj się dłużej tylko bierz się do pracy! Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 8 sztuk ćwiartek z kurczaka (około 1,5 kg)
  • Łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki papryczki chilli
  • Łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki majonezu
  • Łyżka majeranku
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

 

WYKONANIE:

1. Na samym początku dokładnie umyj po czym osusz ręcznikiem papierowym mięso. Następnie przypraw je solą, po czym odłóż na bok.

 

2. W między czasie zacznij przygotowywać marynatę. Do miski przełóż majonez, ketchup, słodką paprykę oraz majeranek.
Całość dokładnie wymieszaj, po czym włóż mięso, następnie obtocz je w marynacie i pozostaw przez 2 godziny.

 

3. Po tym czasie naczynie żaroodporne posmaruj olejem i włóż kurczaka. Wierzch mięsa posyp papryką chili oraz drobno posiekanym czosnkiem. Tak przygotowane mięso przykryj folią aluminiową.

 

4. Piecz przez 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie za pomocą widelca sprawdź czy mięso jest gotowe. W momencie gdy mięso jest miękkie odkryj folię i piecz jeszcze 5-10 minut. W tym czasie skórka powinna zrobić się chrupiąca oraz złocista. Pyszny kurczak jest gotowy!

Koniecznie podawaj w towarzystwie z ziemniakami, ryżem oraz ulubionymi surówkami. Tak przygotowany obiad na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!