Aby kurczak rozpływał się w ustach, koniecznie musisz go odpowiednio marynować, po czym piec w piekarniku. Koniecznie spróbuj przygotować kurczaka według tego przepisu a Twoja rodzina będzie pod wielkim wrażeniami tak pysznej potrawy.

1. Na samym początku dokładnie umyj po czym osusz ręcznikiem papierowym mięso. Następnie przypraw je solą, po czym odłóż na bok.
2. W między czasie zacznij przygotowywać marynatę. Do miski przełóż majonez, ketchup, słodką paprykę oraz majeranek.
Całość dokładnie wymieszaj, po czym włóż mięso, następnie obtocz je w marynacie i pozostaw przez 2 godziny.
3. Po tym czasie naczynie żaroodporne posmaruj olejem i włóż kurczaka. Wierzch mięsa posyp papryką chili oraz drobno posiekanym czosnkiem. Tak przygotowane mięso przykryj folią aluminiową.
4. Piecz przez 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie za pomocą widelca sprawdź czy mięso jest gotowe. W momencie gdy mięso jest miękkie odkryj folię i piecz jeszcze 5-10 minut. W tym czasie skórka powinna zrobić się chrupiąca oraz złocista. Pyszny kurczak jest gotowy!

Comments are closed.