Pychota – Moja receptura na zrazy z mięsa mielonego jest tak smaczna, że od dawna nie robię ich już inaczej.

Klasyczne zrazy, choć mają swoich wielbicieli, wymagają sporo czasu i szlachetnego mięsa, nie wspominając o czasie potrzebnym do ich przygotowania. Moja receptura na zrazy z mięsa mielonego jest tak smaczna, że od dawna nie przygotowuję ich już inaczej.

 

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 15 dag boczku (parzony lub wędzony według uznania)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • ciemny sos pieczeniowy Winiary
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • słodka papryka
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Do sporej miski przekładamy mięso mielone. Cebulę siekamy, pół odkładamy na potem, a pół dokładamy do mięsa. Dodajemy również jajko i doprawiamy solą i pieprzem.

Dokładnie wyrabiamy ciasto dłońmi, aż masa będzie jednolita. Jeśli mięso zbytnio lepi się do rąk, dodajemy odrobinę bułki tartej.

 

Ogórki i boczek kroimy w drobną kostkę. Gdy masa jest już wyrobiona formujemy z niej okrągłe placki o grubości około 1 cm i oprószamy solą, pieprzem i papryką. Na każdym placku kładziemy posiekane cebulę, ogórki i boczek, po czym zalepiamy formując dłońmi kształt zrazika.

 

W ten sposób przygotowane zrazy obtaczamy lekko w bułce tartej i smażymy aż odrobinę się zrumienią. Następnie mięso zalewamy wodą aż do przykrycia zrazów i doprawiamy zielem angielskim i liściem laurowym. Całość dusimy pod przykryciem około 0,5 godziny.

W międzyczasie sos przygotowujemy wg opisu na torebce i po pół godzinie duszenia wlewamy do mięsa starannie mieszając. Doprowadzamy do wrzenia.

 

Jeśli sos wydaje ci się za rzadki możesz go zagęścić – w tym celu połącz 3 łyżki mąki z połową szklanki wody i wlej do sosu, po czym zagotuj. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!