Najlepsza zupa kalafiorowa jaką jadłam – z marchewką i serem – 30 minut i gotowa

Kto z nas nie lubi kalafiorowej? To pyszna i bardzo pożywna zupa, która świetnie sprawdza się w sezonie jesienno – zimowym.

W tym przepisie proponujemy Ci dodać do niej jeszcze odrobinę smakowitego żółtego sera, dzięki któremu tę warzywną zupę pokochają nawet dzieci!

Składniki na zupę:

  • średniej wielkości kalafior
  • marchewka
  • kawałek selera
  • około pół litra wody
  • kostki ulubionego bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • twardy żółty ser (np. cheddar)
  • ulubione przyprawy

Sposób przyrządzenia:

Kalafior dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, podziel na małe różyczki. Marchewkę i selera zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w małą kosteczkę. W garnku zagotuj bulion i do wrzącego dodaj warzywa, Po ponownym zagotowaniu się zupy przykryj garnek pokrywka i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Powinno to zająć góra 15 minut. W mniejszym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj. Do masła z mąką powoli dolewaj mleko i dalej mieszaj, by nie pojawiły się żadne grudki. Doprowadź do zagotowania i gotuj dwie minuty, ciągle mieszając.

Po tym czasie całość powinna dobrze zgęstnieć. Zmniejsz płomień pod garnkiem i dodaj starty ser. Poczekaj, aż się rozpuści i taką mieszankę wlej do zupy. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj do miseczek. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!